“Als je eenmaal bekend bent met het idee van een veranderverhaal, herken je terugkerende vragen. Je raakt bedreven in het gepuzzel, gaat ervan houden en krijgt er plezier in. Puzzelen wordt dan spelen.”

De Veranderversneller, p.87

Werkmateriaal

Het werkmateriaal uit De Veranderversneller kan je hier gratis downloaden. Nadere toelichting op het materiaal vind je in het boek. Wil je een bericht ontvangen als er nieuw materiaal verschijnt? Laat dan je e-mailadres achter op de nieuwspagina.

Heb je vragen naar aanleiding van de oefeningen? Heb je suggesties voor het verbeteren van de oefeningen? Heb je zelf een oefening ontwikkeld waar anderen ook gebruik van kunnen maken? Of heb je een veranderverhaal dat je wilt delen, bijvoorbeeld als bijdrage aan de blog? Neem dan even contact op. Ik ben benieuwd!

Jouw Veranderversneller gratis

Vind de Veranderversneller voor jouw organisatie met deze mooi vormgegeven kaart, tevens bladwijzer voor het boek. Stuur een bericht naar  met je postadres en het aantal bladwijzers / freecards dat je wilt ontvangen. Je krijgt deze kosteloos toegestuurd.

Puzzelen met drie redeneerlijnen en vijf vragen

Korte toelichting op veranderkundig redeneren, het centrale model uit het boek en het werken met de vijf verandervragen. Die leiden naar antwoorden, en ontdekkingen. Zo vind je gaandeweg jouw Veranderversneller.

Download

Redeneeroefening en aandachtspunten bij de WAT-vraag

De centrale vraag op de inhoudelijke redeneerlijn gaat over de veranderagenda. Wat voor soort verandering betreft het, wat is eigenlijk je focus als je die preciezer maakt, wat vraagt die verandering van anderen, en van jezelf?

Download

Redeneeroefening en aandachtspunten bij de WIE-vraag

De persoonlijke redeneerlijn gaat over de betrokkenen en hun rol. Het bepalen van de rolverdeling in verandering doen we vaak op basis van wenselijkheid: als die-en-die nou dat-en-dat doen, dán gaat het werken. En dat werkt dan niet. Je kunt ook uitgaan van de werkelijkheid: dan start je vanuit de beleving en ambities van mensen. Ontdek zelf het verschil.

Download

Redeneeroefening voor gevorderden

Veranderkundig redeneren begint met puzzelen. Als je bekend bent met de drie redeneerlijnen en de vijf verandervragen, dan kan je ermee gaan spelen. Wat zeg je met de titel van je verhaal, hoe gebruik je theorie en modellen, in welke volgorde beantwoord je de vragen, werk je aan een moeten- of een willen-redenering, en heb je het over verbeteren, veranderen of vernieuwen?

Download

Oefening om samen met anderen te redeneren

Een verandering realiseer je samen met anderen. Goed dus om ook samen met anderen te redeneren. Zorg eerst dat je het redeneren zelf onder de knie hebt. Dat helpt om samen met anderen een verhaal te maken. Geniet van het resultaat.

Download
Bladwijzer

Redeneeroefening en aandachtspunten bij de 
WAAROM- en WAARTOE-vraag

De aanleiding en bedoeling vormen het beginpunt en eindpunt op de inhoudelijke redeneerlijn. Ontdek de echte aanleiding voor de verandering, de uiteindelijke toegevoegde waarde en ga na welke hier samenhang tussen bestaat.

Download

Redeneeroefening en aandachtspunten bij de HOE-vraag

De procesmatige redeneerlijn gaat over de aanpak van je verandering. Welke veranderstrategie kies je, past die bij de opgave, sluiten je interventies er goed bij aan en hoe zorg je voor monitoring tijdens de verandering?

Download

Eerste oefening met vertellen

Met de redeneeroefeningen maak je een goed veranderverhaal. Dat is het halve werk. De andere helft is om het verhaal ook goed te vertellen. Daarmee zet je anderen in beweging en maak je het verhaal samen tot werkelijkheid. Tips om je veranderverhaal (nog beter) te vertellen komen uit de literatuur over storytelling. Hier een eerste set.

Download

Tweede oefening met vertellen

Een veranderverhaal goed vertellen is echt wat anders dan een goed verhaal maken. Dat leert de vorige verteloefening al. En oefening baart kunst, zoals onder meer in blijkt als je de paar-keer-achterelkaar opname doet. Ga aan de slag met deze en andere tips voor gevorderden. En ervaar het effect.

Download

Al het werkmateriaal

De oefeningen hebben het meeste effect als je ze stuk voor stuk doet. En we hebben de afzonderlijke oefeningen al best uitgebreid gemaakt. De tip is daarom te kiezen waar je wat aan hebt en mee verder komt. Of er gewoon eens een te proberen en te kijken wat dat oplevert. Niettemin is het handig ze allemaal bij elkaar te hebben. Alsjeblieft!

Download

Interesse in het boek?

Ik hoor graag wat je ervan vindt!